CHARDONNAY SAINT SAVIN 2020
Popis
Původ hroznů proto toto macerované víno je ve vinohradu Saint Savin (40 let starý) jenž tvoří duhové slíny z období Trias a na povrchu je vápencová suť. Po ručním sběru jsou hrozny 12 dní nakvašovány za studena bez odzrnění. Macerace a kvašení probíhá v nerezových tancích, malolaktická fermentace probíhá v demi muids kde víno následně víno zraje 12 měsíců. Víno je lahvováno bez filtrace a přidané síry.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po otci Jean Lucovi v roce 2014. Otec v Poligny hospodařil od roku 1985 organicky. Poté, co Valentin vystudoval práva ve Strasbourg, přišlo zásadní rozhodnutí v jeho životě. Místo kariéry špičkového právníkam zvolil návrat do rodné hroudy. Zde začal obhospodařovat 8ha v biodynamickém režimu. Ve sklepě Valentin pracuje přirozeně s minimálními zásahy při výrobě (autochtonní kvasinky - spontánní kvašení, síra použita šetrně či v žádném množství, pouze před lahvováním). Kvašení probíhá v nerezezu nebo sudech. Vína školí v použitém dřevě nebo nerezu. Vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.