Léto už visí ve vzduchu a probouzí naše chutě a touhy! Paprsky ohřívají všechno kolem nás, a proto je potřeba se pořádně zchladit a udělat si život sladkým! Zbytkový cukr v naturálním vínu? Ano, i to máme! Skvělé, čisté a svůdné jsou bubliny od Renardat Fache ze Méringatu v Bugey!
Malinká apelace Cerdon, jenž je součástí Bugey, je zřejmě nejznámější částí tohoto regionu ve východní Francii. Navzdory svoji lehkosti, něžnosti (8% alkoholu) a líbivosti, se tohle růžové florální, hroznově polosladké rosé dostalo do celosvětového povědomí!
Krev, pot, slzy spousta úsilí stojí místní, aby zde mohli pěstovat a sklízet hrozny. Těžce přístupné terény znemožňují použití strojů. Díky ruční práci a vhodnému klimatu jim příroda na oplátku vrací ty nejšťavnatější hrozny, ze kterých pak vznikají skvělá vína.
Vysoko položené vinohrady se rozkládají v Jurských horách (kolem města Cerdon) mezi úzkými údolím. Tvoří úchvatnou mozaiku strmých jihovýchodně orientovaných vinohradů, které využívají spíše ranní než odpolední slunce (přirozená kyselost hroznů) a dobře odvodněné půdy k ideální dozrání hroznů Gamay a Poulsard. Terroir je tvořeno mixem slínu, vápence a jílu na tvrdém podloží.
Méně známý, ovšem o to zajímavější je tzv. ancestrální způsob výroby vína, tolik odlišný od tradiční metody (není zde sekundární fermentace pomocí kvasnic). Prvotní fermentace je po 2 měsících zastavena, víno putuje do láhve, je zakorkováno a připraveno k pití! Výsledkem této metody je doslova osvěžující růžová polosladká bomba, která připomíná mix čerstvých hroznů, malin, jahod, smetany s minerální slaností!
Samotné víno má intenzivní růžovou barvu s pravidelným a jemným perlením. Aroma je plné čerstvých hroznů, červeného rybízu, lesních jahod a růží. V chuti je víno plné, kulaté s vyšším zbytkovým cukrem, který je skvěle vyvážen přísnou kyselinou a minerální slanou linkou. Díky svoji šťavnatosti a eleganci se skvěle snoubí s čerstvým ovocem, ovocnými dezerty nebo zmrzlinou.