NATURE ET NON DOSÉ PREMIER CRU
Popis
Cuvée bylo vyrobeno bez aditiv, 1/2 fermentovala v inox a půlka ve starých sudech z dubu. Proběhla jablečnomléčná fermentace. Víno leželo 3 roky na kalech. Lahvováno bez přidané síry.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařská rodina Lelarge hospodaří v obci Vrigny (region Montagne de Reims) od r. 1799, kdy se zde usadil zakladatel Pierre Henri Lelarge. Dříve se členové rodiny živili především prodejem hroznů, jak v regionu bylo zvykem, ovšem od roku 1935 rodina hospodaří a vyrábí víno pod svou vlastní značkou - nazývané také jako growers. Unikátní terroir kolem Vrigny je tvořeno křídou, pískem a jílem (podloží z vápencových slínů, pískovce a křídy) a výsadbu zde tvoří především Pinot meunier (4,4ha), dále pak Pinot noir (2,8 ha) a Chardonnay (1,5ha). Vinice jsou ve vesnici Vrigny, Coulommes-la-Montagne, Gueux. Vinařství hospodaří biodynamicky (od roku 2017 DEMETER) pod dohledem Dominique Lelarge na 42 parcelách. Všechny práce na vinici jsou prováděny ručně, vinice se nechávají zatravněné a následná orba probíhá koněm. Cílem je živý a konkurence schopný ekosystém, který navrací život do vinic a okolí. Po ručním sběru se hrozny lisují na pneumatickém lisu Bucher, který umožňuje velmi jemné lisování. Fermentace probíhá spontánně pomocí tzv. autochtonních kvasinek jak v nerezu tak ve dřevě. Základní víno zraje několik měsíců (minimum je šest) na jemných kalech v dubovém dřevě nebo foudres či INOX. Zrání vína na láhvi je minimálně 30 měsíců. V současnosti se vinařství přiklání k naturálnímu hospodářství se sklepě a kromě tradičních vín vyrábí i non dosage nebo experimentují s medem pro likér (vlastní zdroj ze včelích úlů na vinici)